Skal man skru bra kompressor på vokal så trenger man for det første ein bra kompressor. Dei alle fleste kopressore som står i rack til live bruk i landet endrer lyden relativt mykje når den jobber. Det er derfor viktig at dersom kompressoren du bruker for anledningen låter dårlig, så bruk den minst mulig. Det kan man enten justere ved å skru ned ratio, eller endre threshold slik at den ikkje ligger inne og komprimerer vokalen heile tida, men bare tar peak'ene. Til å byrje med kan du sette ratio til 3:1 og prøve deg fram med threshold.
For det andre er det vesentlig at vokalkanalen din er tunet til å ha nok headroom, eller gain før feedback. Har den ikkje det, ligger det i sakens natur at den vil feede. Dersom kompressoren din har exciter eller expander så slå den av. Sjekk også om output nivået er satt til 0. Grunnen til dette er at du ikkje ønsker at kompressoren skal forsterke signalet ditt, men kompensere for dynamikken i vokalen. Det kan i enkelte tilfeller være kult med expander-funksjon, men det får bli ein annan leksjon. Om du velger å komprimere veldig mykje bruker du litt makeup-gain for å rette opp for dette, men husk da at du risikerer feed om du ikkje har nok "gain befor feedback" NB!!!.
Eit godt triks er å unngå kompressor i monitor. Det er under normale forhold oftest monitor som feeder først og dermed skaper problemer for deg. Om du enkelt og greit setter eit y-ledd på linja for vokal og legger den inn på to kanaler kan du bruke den eine kanalen til monitor og den andre til PA. På den måten står du mykje friere til å bruke kompressor uten at det ødelegger for lyttinga, samtidig som du ikkje risikerer å endre nivået og få ein feedback fra monitor. Om du mangler kanaler så kan det også funke å bruke kompressor på ei gruppe og rute vokalen via den. Husk bare at nivået gjennom kompressoren endres når du bruker kanalfaderen, og dermed også komprimeringa.
Det er også ofte eit problem med backline støy (uten at det nødvendigvis er Hoba sin feil), og da sybaler i særdeleshet, om man har litt hard komprimering på vokal. Dette er eit naturlig resultat av at man skrur vokalmikrofonen opp litt ekstra for så å komprimere.
Dette var kanskje litt vel overfokusert på problemer ved bruk av kompressor, når eg tenker meg om. Det var vel ikkje akkurat det du spurde etter. Min erfaring er at man først må få alle andre ting til å fungere før man gyver løs på kompressoren i live samanheng. Skal man bruke kompressor som eit verktøy og få fram den feite fyldige vokalen som man ønsker så må både du og kompressoren din ha gode arbeidsforhold og eit godt signal. Feil eller svakheter tidlig i signalkjeden vil ofte akkumulere meir trøbbel og gi eit dårlig resultat.
Gir dette i det heiletatt meining? Håper du finner ut av det....
-RUBEN-