Er enig med Morten. M4`ene låter kjempefint. Bare synd det ikke er så mange som har dem. Har du kjøpt noen Morten? Men killer monitor er M2`en. Ganske stor og må vel ha amping fra d&b mener jeg
Eller syns jeg AIS og EAW SM 400 er fint ( LS Audio skal selge sine 10 SM 400)
Mange bra monitorer på markedet! Outline er sikkert en av de, men 140 db ut av to frontload 12" og en tweeter?!
Må være noe markedsavdelingen målte med 150% forvrengning i medvind og fritt fall på flatfylla etter julebordet
Kanskje de EAW og Outline boksene klarer så mye på en viss frekvens over veldig kort tid på et ellet annet testsignal. Er det interessant å vite hvor høyt de spiller med signaler de aldri får i praksis da?
Med musikk, tror jeg man glatt kan trekke fra minst 10- 15 db på spesifikasjonene.
Spill av litt musikk, og skru opp til rett under hvor ampen klipper...ganske avslørende...
Er det bare Outline og EAW vi kan mistenke for å oppgi dB-tall på denne måten eller gjelder det ikke rett og slett de aller fleste?
Tallene er ikke mere misvisende eller optimistiske enn det som er standard i bransjen.
lydonen skrev:Er det bare Outline og EAW vi kan mistenke for å oppgi dB-tall på denne måten eller gjelder det ikke rett og slett de aller fleste?
Tallene er ikke mere misvisende eller optimistiske enn det som er standard i bransjen.
De fleste høyttalerprodusenter måler kassene sine med pink noise med 6 dB crestfaktor, plusser på 6 dB og oppgir resultatet som max peak.....
Selvfølgelig er det misvisende.
Det er omtrent som å oppgi hestekrefter på en bil uten å ta hensyn til dreiemoment. Eller som amerikanerne sier: "We use horsepower to sell the car and torque to move the car"
Max SPL-tallet er et skrytetall som skal selge kassa. Ikke desto mindre er Outline HARD 212 en vannvittig høytspillende monitor, ikke minst fordi den er ampet som den er, med 2kW i bass og 500W i toppen.
Frode Trondahl skrev:dB spl tallet til outline er vel av de mindre missvisende da de følger AES sin målestandard. Det gjør vel også Eaw om jeg ikke husker helt feil.
Frode Trondahl skrev:dB spl tallet til outline er vel av de mindre missvisende da de følger AES sin målestandard. Det gjør vel også Eaw om jeg ikke husker helt feil.
Hva er AES sin målestandard?
EAW oppgir som oftest beregnet lydstyrke ut ifra følsomhet på 1 meter, sånn jeg har skjønt det...
DVS
Logaritmen til effekten høytaleren tåler, ganger 10 + følsomheten på 1 meter.
Eks:
LA 400 kontinuerlig:
(Log(500) x 10) + 107 db/1 m = 133, 99 db/1 meter.
Har etterprøvd dette, når de står alene lager både den og storebroren BH 760 mistenkelige klakkelyder før de når hva de er oppgitt til på papiret, på feks basstromme med litt trykk rundt 60 Hz.
(når man kommer i store lokaler/utendørs med minst 4 kasser i et stack og arealet av hornet blir stort nok, spiller de derimot sinnsykt sterkt)
Mildt sagt misvisende tall de bruker , sikkert som de aller fleste produsenter.
Men man kan vel allikevel ikke nekte for at EAW bygger fantastiske høyttalere, både SM 200 og SM 400 monitorene er lette å få til å låte
Mye kan vel sies om AES-standarden. De aller fleste av de større produsentene følger denne, men det er litt forskjellige tolkninger ute og går. Standarden sier at høyttaleren skal tåle oppgitt effekt i minst 24t, som nevnt tidligere. Den skal også tåle en peak på 6 dB over dette, men her settes det ingen krav til lydkvalitet, kun at høyttaleren skal TÅLE det. Litt avhengig av hva som setter grensene for hva høyttaleren tåler, så velger de fleste anbefalt forsterkereffekt ut i fra dette. Ser du f.eks på en 2x18" som tåler 2x1600W kontinuerlig, så vil denne ikke låte spesielt pent ved en peak på 6400W. En mellomtone, derimot, kan ofte låte betraktelig bedre selv med en 6 dB peak, fordi dens problem er varme og ikke slaglengde. Av den grunn vil mange produsenter gjerne ha godt med headroom i mellomtone og diskant, men kanskje ikke like mye i bassen. Alt avhengig av hvor det svakeste leddet er!
Når det gjelder bruken av AES, så synes jeg det er "dumt" å "angripe" denne standarden. Hvis man absolutt skal kritisere noen, så kritiser hvertfall de som ikke følger standarden, eller på annen måte ikke kan følge opp til hva de lover!
Et par eksempler:
Turbosound flood og flash - Bruker 4 dB peak, og ikke 6 dB. Det rareste synes jeg dog er at dersom man tar utgangspunkt i følsomheten, og regner seg opp til max Peakeffekt, så får man ikke på langt nær det lydtrykket som oppgis som max peak. F.eks mellomtonen: 111 dB følsomhet + Log(250)x10 = 135 dB. De oppgir 142 dB peak. Skulle høyttaleren spilt 142 dB Peak, så måtte den stakkars 6.5-tommeren tålt 1250W, hvilket den sansynligvis ikke gjør.
En annen ting som ofte kan gi litt misvisende informasjon, er at de tekniske spesifikasjonene ikke kan følges opp i praksis, eller at dette skjelden gjøres. Se for eksempel på Nexo Alpha M3. Driveren til den er oppgitt til å kunne gi 145 dB peak, og trenger da ca 3200W. Problemet er at driveren er på 12 ohm, og således trenger en forsterker som kan levere nærmere10 kW i 4 ohm, for å oppnå denne peaken. I praksis anbefaler Nexo en forsterker på 650-900 W(i 12 ohm), noe som vil kunne gi en peak på ca 141 dB. Innmari høyt er det uansett...
En ting man også bør legge merke til, er om høyttaleren er målt på bakken eller i friluft. De fleste oppgir dette ved å skrive 2pi(bakke) eller 4pi (friluft) i de tekniske dataene. En del billigere produsenter oppgir selvfølgelig ikke at de har målt høyttalerne på bakken.
Totalt sett så gjelder det vel å vite hva man leter etter, når man leser tekniske specs. Det blir akkurat som med biler: Noen måler effekten på hjulene, og andre på motoren. Og noen måler toppfarten i nedoverbakke med hjemlengsel og kjøttkaker til middag.