Side 1 av 1
Line array når vi kun skal ha en kasse pr side ?
Lagt inn: 29 mar 2005, 15:30
av Tina
Er det noe poeng å tenke line array når vi skal ut for å handle nye topper ?
Vi skal kun ha en topp pr side, i tillegg til den sub'en vi allerede har.....
Er ikke line array filosofien ment å unngå interference mellom flere kasser i et stort system ?
....men kanskje produsentene legger ned mest arbeid i å utvikle line array, slik at disse kassene låter bedre enn "de gamle" ??
Lagt inn: 29 mar 2005, 17:13
av Helge A. Bentsen
Lagt inn: 29 mar 2005, 18:14
av Mandal
Kom igjen Atle.
Gi oss litt finurlig teori på norsk...

Fordelene med Line-array.
Lagt inn: 29 mar 2005, 20:45
av Tor Dehli
Det å tenke line-array når man skal ha en topp pr side er dessverre helt umulig. Det er mulig å oppnå noen av fordelene ved kun å bruke noen få kasser, men alle fordelene får man ikke før man har en virkelig lang rekke høyttalere.
Den største fordelen med Line-array er at man ikke får 6 dB dempning for hver gang man dobbler avstanden. I teorien skal man klare kun 3 dB, selv om dette er vanskelig i praksis. For at man skal være i nærheten av å oppnå denne fordelen, må man ha en forholdsmessig lang rekke med høyttalere i forhold til den vertikale spredningen man har på publikum. Det vil med andre ord si at disse smp "line-array"-systemene med 3 topper pr side ikke får denne fordelen.
En annen stor fordel er dette med interferens. Ved å ha en veldig liten avstand mellom høyttalerne, kan man delvis eliminere den interferensen man får mellom to eller flere kabinetter. Den fordelen får man allerede ved bruk av 2 kabinetter. Det er også en fordel at kabinettene monteres over hverandre, da vi ikke oppfatter interferens like godt på det vertikale planet.
Dette med Line-array har tatt veldig av den siste tiden, og jeg tør påstå at det nok er mange som har Line-array uten at de egentlig har et behov for det. I enkelte tilfeller er dette å hive pengene rett ut vinduet, selv om det sikkert er noen som har et behov.
Lagt inn: 30 mar 2005, 07:32
av Tina
.....konklusjon......
Små line arrays alla JBL VRX ...med et par kasser på hver side... er et dumt valg... for oss som vil ha line array pga det stilige navnet !!!
Skal vi heller gå for Meyer UPA1P ? .....tja .... høres ikke like fett ut ....
Lagt inn: 30 mar 2005, 11:27
av John Idar Bakke
En line-array boks har veldig liten vertikal spredning. Eksempelvis EAW KF 760 er oppgitt til å være 3 grader. Det vil si at du trenger et publikum som er like høye, og du må treffe ørehøyden deres i rett linje bakover. Hvor mange publikumere trengs da for å dekke for de som står bak?? Sikkert fint det ja, lykke til...

Lagt inn: 30 mar 2005, 11:34
av Tina
Ikke noe problem for oss som spiller kveld etter kveld med publikum lik 2 personer:
1. Lydmann
2. Snerten berte som elsker oss !
....fra spøk til alvor :
Hvor mye bør en toppkasse spre når vi kun skal ha 2 stk ?
Vil ikke lyden "forsvinne" hvis kassene sprer for mye også ?
Lagt inn: 31 mar 2005, 09:44
av Atle Aamodt
Det er vel på det rene at dere ikke er ute etter noen såkalt Line Array boks. Enten det er snakk om Ribbon, Manifold eller hornvariant. En gitt "Line Array" boks vil ofte bli oppgitt å ha en vertikal spredning på f.eks 5 grader. Dette er noe missvisende, i den forstand at 5 grader spredningen gjelder kun for et avgrenset frekvensområde. Skal man kontrollere vertikal spredning på frontmonterte høyttalere (8",10",12" etc) kan dette gjøres på minst to måter. 1 : øke mengden elementer stablet på hverandre. 2 : kødde med mange kontroller- og ampkanaler til de ulike elementene. Variant 1 er den enkleste fordi den baserer seg på enkle fysiske prinsipper relatert til wavelength vs. array length. Jeg har ikke sett eller brukt bokser med skarp polarkontroll i HF, som samtidig fungerer godt alene. De aller fleste modeller må brukes i antall av minst 3-4 bokser pr. stack. Det ligger en selvmotsigelse i selve spørsmålet her. Bokser spesiellt beregnet på vertikal stack, har de egenskaper de har fordi man ønsker å bruke mange sammen. Å bruke en slik boks alene gir ingen mening. Etter mitt syn er det feil verktøy til oppgaven. I små oppsett vil jeg påstå at de nye boksene for vertikal stack, er langt mer klønete å bruke en gode konvensjonelle bokser som f.eks L-Acoustics ARCS, Meyer Sound CQ-1 etc.
Lagt inn: 09 mai 2005, 07:58
av lyd mekkeren
Er det noen som har prøvd det nye VRX900 systemet til JBL? Det virker som om noen har tenkt litt lengre her enn bare en bruks mulighet, jeg vil ikke si noe sikkert men tar gjerne imot tilbakemeldinger på denne pakken

Lagt inn: 09 mai 2005, 17:49
av Frode Trondahl
VRX er en fin kopi av Clair brothers sitt CAT system.
Sjekk ut:
http://www.clair-audio.com